Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε η τουρκική λίρα, σπάζοντας το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριo για πρώτη φορά στην ιστορία, αφότου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τις ΗΠΑ να πλήξουν την Άγκυρα με κυρώσεις.

Το νόμισμα διέσχισε το κρίσιμο ορόσημο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών στο τουρκικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα, σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τους παραδοσιακούς της συμμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα το δολάριο σημειώνει άνοδο 1,19% στις 8,0525 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2019.

Υπό πίεση βρίσκεται και το τουρκικό χρηματιστήριο με τον Bist 100 να χάνει 1,08%.

Η νέα αναστάτωση στην αγορά assets της χώρας ακολουθεί μετά από μια σειρά επιθετικών ανταλλαγών το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους και ομολόγους τους από τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για την ψυχική του υγεία ως απάντηση στις επίμαχες δηλώσεις του για το Ισλάμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης