Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος

Πολλά και συνεχώς αυξανόμενα είναι τα κρούσματα ασυδοσίας των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στα νοικοκυριά και τώρα… στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως καταμαρτυρούν οι νομικές ενέργειες πλειάδας δήμων έναντι των εταιρειών που διαχειρίζονται τον ενεργειακό «χρυσό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος με δελτίο Τύπου το βράδυ της Τρίτης γνωστοποίησε την αποστολή εξώδικου σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για μη απόδοση εισπραχθέντων ύψους 305.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλος ακίνητης περιουσίας για το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021.

Κάρναβος: Η εταιρεία έχει εισπράξει από τους λογαριασμούς και δεν τα αποδίδει

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης σε γραπτή του δήλωση προς την ιστοσελίδα μας αναφέρει «η εταιρεία στην οποία αποστείλαμε το εξώδικο έχει παρακρατήσει τα ποσά που έχει εισπράξει από τους πολίτες και που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλος ακίνητης περιουσίας για το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κάρναβος συνεχίζει: «ο Δήμος μας κινήθηκε άμεσα προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα που η εταιρεία έχει εισπράξει από τους λογαριασμούς και δεν τα αποδίδει στο ταμείο του Δήμου. Θυμίζω ότι και στο παρελθόν, σε παρόμοια περίπτωση, στην οποία κινηθήκαμε νομικά, πετύχαμε την έντοκη καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ».

«Εμείς στην Καλλιθέα έως σήμερα, εφαρμόζουμε μία σημαντική πολιτική μείωση (κατά 75 τοις εκατό) των τελών στις ευπαθείς ομάδες ενώ συνολικά τα προηγούμενα χρόνια μειώσαμε τα τέλη κατά 7 τοις εκατό στα νοικοκυριά και 4 τοις εκατό στις επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι σε συνθήκες κρίσεις δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους δημότες. Κάνουμε κάθε προσπάθεια στη διαχείριση των οικονομικών ώστε να μη χρειαστεί να προβούμε σε οποιαδήποτε αύξηση τελών παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιβολή του δυσβάστακτου τέλους ταφής», καταλήγει συνοψίζοντας τις ενέργειες του Δήμου για την ελάφρυνση των δημοτών.

Ο Δήμος Αθηναίων υπέβαλε μήνυση στην εταιρεία «Volton»

Σε νομικές ενέργειες είχε προχωρήσει πριν από 28 μέρες, στις 2 Μαρτίου και ο δήμος Αθηναίων, κατά της εταιρείας «Volton». Τότε, ο Δήμος Αθηναίων με δελτίο Τύπου γνωστοποιούσε ότι: «στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προωθείται η δικογραφία η οποία σχηματίστηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε, κατά παντός υπευθύνου, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να διερευνηθούν δύο πρωτοφανείς υποθέσεις για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών εις βάρος Αθηναίων δημοτών από την ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας VOLTON»

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «η μήνυση κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για άμεση αντίδραση του Δήμου σε αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια της εταιρείας, που μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών εμφάνιζε αυξημένα δημοτικά τέλη -τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα- ως χρεώσεις του Δήμου Αθηναίων προς τους δημότες του».

Υπερδιπλάσια ποσά στους δύο λογαριασμούς

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι «το περασμένο διάστημα έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών από δημότες του, αναφορικά με υπέρογκες χρεώσεις εις βάρος τους από την εταιρεία VOLTON (ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων Ανώνυμος Εταιρεία VOLTON Group of companies). Η εν λόγω εταιρεία συμπεριέλαβε στους συγκεκριμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων), χρεώσεις με υπερδιπλάσιο “καπέλο”:

1. Για Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού (ΔΤ) χρέωση με συντελεστή 3,50 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 1,55 ευρώ/τ.μ.

2. Για Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΔΦ) χρέωση με συντελεστή 3,45 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 0,33 ευρώ/τ.μ.», υπογραμμιζόταν στο δελτίο Τύπου.

Αυστηρή προειδοποίηση του Δημάρχου Αθηναίων 

Τότε, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έστελνε αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση προς όφελός τους. «Ο Δήμος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή που έλαβε τις καταγγελίες των δύο δημοτών του για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών στους λογαριασμούς τους, κινήθηκε άμεσα και προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες πλήττουν όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τον ίδιο τον Δήμο. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, μέσα από τέτοιες σκανδαλώδεις ενέργειες, να εκμεταλλευθεί την κρίση σε βάρος των δημοτών μας, με στόχο την αισχροκέρδεια. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον», έλεγε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, μετά την ενεργοποίηση ένδικων μέσων και την αυστηρή του προειδοποίηση, κάποιες από τις εταιρείες που καθυστερούσαν να καταβάλουν τα εισπραχθέντα τέλη, έχουν αρχίσει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση ΕΔΩ

Παπαστεργίου: Κάποιες εταιρείες δεν απέδιδαν μέσα στο δίμηνο τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν

«Πρόκειται για μία ιστορία που την έχουμε αναδείξει εδώ και ένα τουλάχιστον τρίμηνο ως ΚΕΔΕ. Τον Δεκέμβριο βγάλαμε την πρώτη μας ανακοίνωση, τον Ιανουάριο ασχοληθήκαμε συγκεκριμένα με το θέμα. Η ιστορία ποια είναι; Όντως και προ ενεργειακής κρίσης, δηλαδή από το καλοκαίρι του ’21 και μετά, κάποιες εταιρείες, όχι όλες και μάλιστα δεν είναι πάντα οι ίδιες σε όλους τους δήμους, δεν απέδιδαν μέσα στο δίμηνο τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν», υποστηρίζει αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζει λέγοντας ότι: «αυτό γιγαντώθηκε προς τον Οκτώβρη, Νοέμβρη. Τότε λοιπόν αρχίσαμε να κάνουμε φασαρία τηλεφωνικά με οχλήσεις για να μας τα αποδώσουν, τελικά προβήκαμε σε εξώδικα, πολλοί δήμοι και μετά τα εξώδικα στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν όλες οι εταιρείες τα απέδωσαν. Εκείνο το διάστημα παρατηρήθηκε και στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Καλλιθέας, πιθανώς και σε άλλους δήμους το φαινόμενο ότι όντως μία δύο εταιρείες να χρεώνουνε στην ουσία ότι να ‘ναι για δημοτικά τέλη. Δεν είχαν λογική τα δημοτικά τέλη που χρεώνανε».

Τι ζητούν οι δήμαρχοι

«Αυτό το οποίο ζητήσαμε και θα το δείτε και στις προτάσεις που κάναμε και την προηγούμενη Παρασκευή στη συνέλευση των δημάρχων ήταν πρώτον να είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες εντός διμήνου να αποδίδουν ότι εισπράττουν, να κάνουν εκκαθάριση κάθε δίμηνο και όχι όποτε το θυμούνται και να υπάρχει κάποια ποινή αν δεν το κάνουν και δεύτερον να υπάρξει μία πλατφόρμα με ευθύνη της ΡΑΕ, ώστε να βλέπουμε τι πληρώνει ο καθένας. Γιατί σήμερα, ακόμα και αν μας αποδώσουν ένα ποσό, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν εσείς πληρώσατε και αν αυτοί μας τα απέδωσαν. Οι εταιρείες μπορούν να το αποκρύψουν», υπογραμμίζει.

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το ύψος των εισπραχθέντων, ο κ. Παπαστεργίου αποκαλύπτει «δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσό. Δεν υπάρχει αυτή η πλατφόρμα μέσω της οποίας εμείς μπορούμε να διαπιστώσουμε τι έχει πληρωθεί και τι δεν έχει αποδοθεί» και προσθέτει ότι οι δήμοι δεν ξέρουν τι είναι να εισπράξουν. «Για τον Δήμο μου μπορώ να ξέρω σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, τι μου απέδωσε αυτή η εταιρεία πέρυσι, άρα εικάζω ότι θα μου δώσει και φέτος. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος πληρώνει και τι πληρώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε αυτό που μας λέει κάθε εταιρεία».

«Παλιά με τη ΔΕΗ αυτό τον φόβο δεν τον είχαμε»

«Παλιά με τη ΔΕΗ αυτό τον φόβο δεν τον είχαμε, γιατί η ΔΕΗ ήταν κρατική οπότε υπήρχε μία ασφάλεια στο ότι θα μας αποδώσει εγκαίρως αυτά που είχε εισπράξει. Την ώρα αυτή, είναι κάποιες εταιρείες που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι είναι υπεξαίρεση το να εισπράττουν για εμάς και να μην αποδίδουν», καταλήγει.

Μετά την ανάγνωση του ρεπορτάζ, φανταζόμαστε ότι επιβεβαιώνεται η ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μία ασυδοσία που δεν φαίνεται στον ορίζοντα να έχει τέλος, εάν παραμείνει σε ρόλο θεατή η ΡΑΕ, αλλά και αν δεν υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Διαφορετικά, είναι βέβαιο ότι μετά τους τσιφλικάδες στις πρώτες ύλες και τα καύσιμα, θα αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία και οι ολιγάρχες της ηλεκτρικής ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης