Χειρότερη από την μέχρι πρότινος προβλεπόμενη, είναι η πορεία του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέος που κατάρτισε η Κομισιόν και έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2016, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από ό,τι αναμενόταν στο τέλος της προηγούμενης αναθεώρησης τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η ελαφρώς χειρότερη πορεία του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδας, θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό (re-profiling) των ελληνικών δανείων, ιδιαίτερα εάν υστερήσει η οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το εάν θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το προβλεπόμενο μέγεθος του “μαξιλαριού-κεφαλαίων” της Ελλάδας, καθώς το σχεδιαζόμενο “μαξιλάρι” των 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα μικρότερο των 10 μηνών μετά από το τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στην αγορά και με την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ένα χρόνο μετά από το τέλος του προγράμματος, ενώ με ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ θα καλυπτόταν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019, και τα 30 δισ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην ανάλυσή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης