Μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση στέλνουν οι Βρυξέλλες, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι διαπιστώσεις για τον τομέα της υγείας δεν έχουν διπλές, προεκλογικές ή άλλες αναγνώσεις. Είναι σαφές ότι κυρίαρχο πρόβλημα είναι αυτό του πολύ υψηλού claw back, ιδιαίτερα στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Μπορεί να αναγνωρίζεται ως θετική η ομαλοποίηση της είσπραξης του claw back από τις εταιρείες, όμως ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται κάθε χρόνο απειλεί ξεκάθαρα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τονίζει η Κομισιόν. Ένα «κανόνι» στο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ, σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση, το εξωνοσοκομειακό claw back ήταν 79 εκατ. ευρώ το 2012 και ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ το 2018. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή την αύξηση έχουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη, τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως η πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η επιτροπή Διαπραγμάτευσης των τιμών, όμως αναγκαία είναι και η μετατροπή του μηχανισμού του claw back, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Με το claw back να ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, με ανοδική τάση για το 2019, πολλά φάρμακα θα καταστούν ασύμφορα. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσυρθούν από την αγορά.

Το πλήρες αδιέξοδο έχει δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση και οι ανεπαρκείς κλειστοί προϋπολογισμοί για το νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού η μη βιώσιμη κατάσταση για τις εταιρείες σύντομα θα γίνει επικίνδυνη για τους ασθενείς, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν προτείνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς: α) on patent, (β) φάρμακα του ν.3816 και (γ) off patent και γενόσημα. Αυτό θα σταματήσει την άδικη επιβάρυνση των οικονομικών φαρμάκων με claw back λόγω της υπέρβασης της δαπάνης που προκαλούν τα νέα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

– Κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων και των προϊόντων αίματος από διαφορετικό κονδύλι. Ειδικά τα εμβόλια θα πρέπει να ενταχθούν στους λογαριασμούς της Πρόληψης και της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

– Κάλυψη από τον προϋπολογισμό πρόνοιας τουλάχιστον του 50% της δαπάνης των ανασφάλιστων.

Στην πηγή του προβλήματος βέβαια, βρίσκεται η πολύ χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη, μια άμεση αύξηση της οποίας κρίνεται από τις εταιρείες αναγκαία, τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ για το νοσοκομειακό και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο συνολικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης