Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αν και η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω προβλημάτων που προκάλεσαν κρούσματα της COVID-19 στα μεγάλα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Παρόλο που η γρήγορη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, τα προβλήματα στην επιμελητεία και η ενίσχυση του γιουάν σκίασαν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές της Κίνας με νόμισμα αναφοράς το δολάριο αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από την αύξηση κατά 32,3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και συγκριτικά με 32,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, η ταχύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά βραδύτερη από το 51,5% που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισ. δολαρίων, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα 42,86 δισ. δολαρίων του Απριλίου αλλά λιγότερα από τα 50,5 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης