Η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, αργά το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παράσχουν την υποστήριξή τους στους χειρισμούς της Κομισιόν.

Στις 23 Οκτωβρίου η Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής απόκλισης σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόκλιση ήταν της τάξης των 1,6 μονάδων και για το λόγο αυτό και σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, οι Βρυξέλλες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στην ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει νέο διορθωμένο σχέδιο προϋπολογισμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για πρώτη φορά επίσημα το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, θα ακούσουν τον Ιταλό ομόλογό τους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το Εurogroup θα επικροτήσει τις ενέργειες της Επιτροπής και θα καλέσει την Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Οι κανόνες της Ευρωζώνης προβλέπουν ότι σε περίπτωση που μια χώρα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις και δεν συμμορφωθεί, τότε η Κομισιόν μπορεί να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στόχος είναι η εξεύρεση ενός συμβιβασμού μέσα στο μήνα, ώστε να αποφευχθούν ακραίες εξελίξεις, οι οποίες θα προκαλούσαν αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά των αγορών, δεδομένου ότι ήδη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Με συντάξεις στις «αποσκευές» ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν προβλέπεται επίσημη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές για το θέμα αυτό με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και πως η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στο μήνα, όπου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση του Εurogroup προκειμένου να προετοιμάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης