Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Γερμανία ότι δεν θα επιβάλουν ακόμη δασμούς στον Nord Stream-2

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, 16:44
Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Γερμανία ότι δεν θα επιβάλουν ακόμη δασμούς στον Nord Stream-2
Η Γερμανία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ για το ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν θα επιβάλει κυρώσεις σε ξένες εταιρείες που σχετίζονται με έργα κατασκευής αγωγών.

Την σχετική δήλωση έκανε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Άνικα Άιχορν.

«Είχαμε δηλώσει και παλαιότερα ότι απορρίπτουμε τις εξωχώριες κυρώσεις. Αυτό αφορά όλες τις χώρες και όλες τις πτυχές.

Στην περίπτωση της Ρωσίας αυτό που έγινε, είναι ότι κάναμε διαπραγματεύσεις με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά. Και πήραμε την υπόσχεση της αμερικανικής πλευράς, αφού πρωτίστως συζητήθηκαν τα έργα που σχετίζονται με τους αγωγούς, που λέει, ότι προς το παρόν στα έργα αυτά δεν θα επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε η κ. Άϊχορν.

«Οι ΗΠΑ μας είπαν, ότι προς το παρόν δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου» διευκρίνισε η Άιχορν, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να δώσει μια απάντηση για τα τι υπονοεί με την διατύπωση «προς το παρόν».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά έγιναν αμέσως, αφότου οι ΗΠΑ ψήφισαν τον νόμο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Μερικές τοποθετήσεις είχαν διατυπωθεί με τρόπο μη κατανοητό για την γερμανική πλευρά, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο ζήτησε διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει στις 2 Αυγούστου του 2017 τον νόμο CAATSA (σ.σ. νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, 16:44