Η ισπανική οικονομία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιβραδυνθούν και μπορεί να συρρικνωθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 λόγω των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος.

Μιλώντας σε Ισπανούς βουλευτές, ο Ντε Κος είπε ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ και τη διάρκεια της ανάκαμψης στην Ευρώπη. «Η ευρεία εφαρμογή νέων μέτρων για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της δραστηριότητας και ακόμη και σε συρρίκνωση, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες ή τομείς στο τέταρτο τρίμηνο» επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα νέα κρούσματα να πιέζουν τα συστήματα υγείας τους, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να επιβάλουν νέα μέτρα καραντίνας, πλήττοντας ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο, όταν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας σταμάτησαν τη δραστηριότητα αλλά ανέκαμψε στο τρίτο τρίμηνο με έναν ισχυρό ρυθμό 12,7%.

Η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την COVID-19 με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 36.000 θανάτους. Ο Ντε Κος είπε στη Βουλή ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας σημαίνει ότι είναι τώρα πιο πιθανό το χειρότερο από τα δύο σενάρια της κεντρικής τράπεζας, το οποίο προβλέπει ύφεση της ισπανικής οικονομίας 12,6% το 2020.

Προειδοποιώντας για την προοπτική αύξησης του δημόσιου χρέους, ο Ντε Κος σημείωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ισπανίας πρέπει να περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όταν η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης