Βουτιά σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς οι καταναλωτές βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ συνεχίστηκαν οι ελλείψεις στην αγορά λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατρακύλησαν 1,9% τον Δεκέμβριο μετά από μικρή άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν οι λιανικές πωλήσεις να παραμείνουν αμετάβλητες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των πωλήσεων είναι πιθανό να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον περιορίζει τις μετακινήσεις των καταναλωτών σε μέρη όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.  

Χωρίς τα αυτοκίνητα, τις πωλήσεις βενζίνης, τα οικοδομικά υλικά και τις υπηρεσίες εστίασης οι πωλήσεις κατρακύλησαν 3,1%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η παραγωγή στα αμερικανικά εργοστάσια, εξάλλου, υποχώρησε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, με βαρίδι τη μείωση της παραγωγής στα εργοστάσια αυτοκινήτων εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 0,6% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,5% τον Δεκέμβριο.

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,9% της αμερικανικής οικονομίας, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τα χαμηλά αποθέματα των επιχειρήσεων, καθώς η ζήτηση για αγαθά παραμένει ισχυρή. Όμως ο κορωνοϊός και η ανάκαμψη από την πανδημία έχουν προκαλέσει διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αυξάνοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Η παραγωγή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το δ’ τρίμηνο, μετά από αύξηση 4% το γ’ τρίμηνο.

Η παραγωγή στα εργοστάσια αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 1,3% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 1,7% τον Νοέμβριο. Η παραγωγή οχημάτων είναι περίπου 6% χαμηλότερη από το επίπεδο του 2021.

Η μείωση της παραγωγής του περασμένου μήνα στη μεταποίηση σε συνδυασμό με την πτώση 1,5% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώθησαν τη βιομηχανική παραγωγή σε πτώση 0,1%, μετά από αύξηση 0,7% τον Νοέμβριο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό 4% το δ’ τρίμηνο, μετά από αύξηση 3,5% το γ’ τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης