Η γαλλική οικονομία θα γνωρίσει μια ανάκαμψη λίγο πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, αλλά θα πρέπει να περιμένει έως το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί, όπως προέβλεψε σήμερα η Τράπεζα της Γαλλία, που εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε χθες, Δευτέρα, προς τα πάνω στο 5,5% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας φέτος, συγκριτικά με 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Μια πρόβλεψη που προσεγγίζει έτσι το 6% που αναμένει η κυβέρνηση και το 5,9% που προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας θα είναι έτσι λίγο πιο ισχυρή σε σχέση με τον μέσο όρο που αναμένεται για την ευρωζώνη φέτος (+4%), ύστερα από βουτιά του ΑΕΠ που ήταν επίσης πιο ισχυρή το 2020.

«Θα είναι η πιο ισχυρή ανάπτυξη από το 1973» και «μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη», ακόμα «κι αν υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες», σχολίασε σήμερα το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στο RTL.

Για την Τράπεζα της Γαλλίας, το έτος 2021 θα είναι μοιρασμένο στα δύο: ένα πρώτο εξάμηνο με σταθερή δραστηριότητα, με την τράπεζα να προβλέπει ένα «συνδυασμό περιόδων αυστηροποίησης των (περιοριστικών) μέτρων και περιόδων σχετικής χαλάρωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η σταθερότητα στη δραστηριότητα εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε αυτούς τους περιορισμούς, κυρίως στη βιομηχανία.

Η Τράπεζα της Γαλλία φαίνεται έτσι λιγότερο αισιόδοξη από τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, που αναμένει ανάπτυξη 1% το πρώτο τρίμηνο, και στη συνέχεια άλλο 1% το δεύτερο, βασιζόμενη σε μια σταδιακή άρση των περιορισμών το δεύτερο τρίμηνο.

Για την κεντρική τράπεζα, θα χρειαστεί να περιμένει κανείς έως το δεύτερο εξάμηνο για να δει να υλοποιείται αυτό το σενάριο και να αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης.

Κατανάλωση, επενδύσεις, κυρίως χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης, εξωτερικό εμπόριο: όλες οι συνιστώσες της δραστηριότητας θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ύστερα από την ύφεση ρεκόρ του 8,2% που καταγράφηκε πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης