«Οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν την Τουρκία και να σηκωθούν να φύγουν, λόγω των επιζήμιων οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan», λέει ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Tim Worstall.

Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα πάει από το κακό στο χειρότερο, γράφει ο Worstall σε στήλη για το Seeking Alpha την Τρίτη, δείχνοντας το τελευταίο λάθος του Erdoğan -την απόλυση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Murat Çetinkaya, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για αντίθεσή του σε μείωση των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποτυχία του Erdoğan να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού, ίσως με βάση τις ισλαμικές πεποιθήσεις του, θέτει τη χώρα σε ιδιαίτερο κίνδυνο, δήλωσε ο Worstall, ο οποίος είναι μέλος στο Ινστιτούτο Adam Smith στο Λονδίνο και τακτικός σχολιαστής στον βρετανικό Τύπο.

Ο Erdoğan πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, αντίθετα από τη συνήθη οικονομική θεωρίας.

«Η κεντρική τράπεζα ήταν το μόνο ανάχωμα απέναντι στις οικονομικές παρανοήσεις του Erdoğan», ανέφερε. «Τώρα που είναι προφανές ότι ο Erdoğan ελέγχει επίσης τη νομισματική πολιτική, πιστεύω ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν σημαντικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Erdoğan είχε ήδη ελεύθερη κίνηση για να διαμορφώσει τον προϋπολογισμό και αλλά και να “βάλει χέρι” στην υπόλοιπη οικονομία μετά την τοποθέτηση του γαμπρού του, Berat Albayrak, ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε ο Worstall.

«Τώρα, είναι πιθανό ότι το πρόσωπο που έχει τα καλύτερα προσόντα για να τρέξει την οικονομία της χώρας απλά τυχαίνει να είναι ο τύπος με τον οποίο κοιμάται η κόρη σου», είπε. «Αλλά πόσο περί σύμπτωσης πρόκειται, αυτή η κόρη, να είναι η κόρη του Προέδρου;»

Ο κυβερνήτης Çetinkaya αύξησε τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενάντια στις επιθυμίες του Erdoğan, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λίρα κατά τη διάρκεια μιας νομισματικής κρίσης.

Ο Ερντογάν, έχοντας το βλέμα του στραμμένο στην εκστρατεία του κόμματός του για τις τοπικές εκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν, είχε επίσης αντιταχθεί στο ότι ο κυβερνήτης κρατούσε τα επιτόκια σταθερά από τότε.

Ο πρόεδρος έχει προαγάγει τώρα τον αναπληρωτή του Çetinkaya, γνωστό λάτρη της dovish προσέγγισης στο επιτόκιο, στη θέση του κυβερνήτη, χαρακτηρίζοντάς τον «φίλο από τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία» σε σχόλια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Υπό τον Çetinkaya, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 15,7% τον Ιούνιο από το 15ετές υψηλό 25,2% τον Οκτώβριο. Παρόλο που η λίρα συνέχισε να μειώνεται έναντι του δολαρίου -φθάνει το 8% φέτος- οι απώλειες μειώθηκαν από το 28% του περασμένου έτους.

Οι επενδυτές ενδέχεται σύντομα να καούν ξανά, είπε ο Worstall.

«Αναμένω -όχι τόσο “προβλέπω”, όσο “αναμένω”- ο πληθωρισμός να αυξηθεί, και η λίρα να πέσει ως αποτέλεσμα αυτού», είπε.

«Οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών θα μειωθούν σημαντικά από εκεί που βρίσκονται τώρα. Είναι καιρός να βγούμε από τις τουρκικές επενδύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης