Η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας υποχωρεί πάνω από 1,5% σήμερα, μετά τη σύλληψη με την κατηγορία της διαφθοράς 11 πριγκίπων της βασιλικής οικογένειας, νυν και πρώην υπουργών και επιχειρηματιών, ενώ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι.

Από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας καταγράφει η Kingdom Holding, το 5% της οποίας ανήκει στον κρατούμενο δισεκατομμυριούχο Prince Alwaleed bin Talal, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 8% την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετοχή της Al Tayyar Travel υποχωρεί επίσης σημαντικά, και συγκεκριμένα κατά 10%, αφού μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Nasser bin Aqeel al-Tayyar, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, επίσης κρατείται από τις αρχές.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman κινήθηκε για να εδραιώσει τη δύναμή του και να σπάσει τη διαφθορά με έναν ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και τη σύλληψη πολλών προσώπων της ελίτ του Βασιλείου.

Ο πρίγκιπας Alwaleed, ανιψιός του βασιλιά, έχει επενδύσει σε πολλές μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, όπως η Citigroup και το Twitter. Ήταν ο ένας από τους 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργούς και δεκάδες πρώην υπουργούς που κρατούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές της National Industrialization Co (Tasnee), στην οποία η Kingdom Holdings του Alwaleed κατέχει μερίδιο 6,2%, υποχωρούν 2%, ενώ η Banque Saudi Fransi, στην οποία το Βασίλειο αγόρασε μερίδιο 16,2% το Σεπτέμβριο, υποχωρεί 0,5%.

Η αναταραχή έχει γίνει αισθητή και σε άλλες περιοχές του Κόλπου, με τον κύριο χρηματιστήριο δείκτη του Κατάρ να υποχωρεί 1,2%.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης