Ο καθορισμός μιας κοινής γραμμής απέναντι στον «δασμολογικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνέπεια των επιδοτήσεων προς την αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών, Boeing και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, Airbus, και ενδέχεται να πλήξει και τα ελληνικά προϊόντα, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Σε αυτή έλαβαν μέρος ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Νέλος Γεωργούδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Ιωάννης Πελεκανάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά, καθώς απειλούνται άμεσα οι ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στ. Αραχωβίτης: Θα διαμορφωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Σταύρος Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι το “μέτωπο” που θα διαμορφωθεί «θα είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο» καθώς «η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. συνδιαμορφώνει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την απειλή».

Σημείωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ «βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ, ενδεχομένως, ιστορικά. Έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, δεν θέλουμε να διαταράξουμε αυτές τις σχέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη πρόκειται για έναν “πόλεμο” ο οποίος «δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα αλλά η χώρα μας βρίσκεται να πλήττεται, τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται να πλήττονται» εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως «τόσο τα ελληνικά προϊόντα όσο και η έκβαση του όλου θέματος θα είναι ευνοϊκή για όλους μας».

Ζήτησε από όλες τις πλευρές να επικρατήσει «ψυχραιμία και λογική πάνω από όλα» θυμίζοντας ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου έφερε θετικά αποτελέσματα στην απειλή που είχαμε από την πλευρά των ΗΠΑ στη φέτα.

Αυτό δείχνει αφενός τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου, αφετέρου τις καλές σχέσεις που αποδεδειγμένα έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να είναι σίγουροι, λοιπόν, όλοι οι φορείς ότι σ’ αυτή τη λογική, με αυτά τα αποτελέσματα ως παρελθόν θα προχωρήσουμε και για αυτό το ζήτημα».

Το ιστορικό

Η «κόντρα» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις επιδοτήσεις προς την αμερικανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, Boeing και Airbus αντίστοιχα, μετρά σχεδόν 15 χρόνια.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ υπολογίζουν τη ζημιά που έχουν υποστεί από απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε 11 δισ. δολάρια ετησίως.

«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τερματιστούν όλες οι ασυνεπείς επιδοτήσεις για τα μεγάλα πολιτικά αεροσκάφη» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και συμπλήρωσε «όταν η Ε.Ε. σταματήσει αυτές τις επιβλαβείς επιδοτήσεις, τότε θα αρθούν και οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ».

Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο υπογράμμισαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωσή θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Μάλιστα μόλις χθες, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με προϊόντα εισαγωγής από τις ΗΠΑ, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί, συνολικού ύψους 20 δισ. δολ.

Μεταξύ άλλων σε αυτή τη λίστα, η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Μαΐου, περιλαμβάνονται ψάρια, καπνός, βαλίτσες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, τρακτέρ και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ: Εάν μπουν δασμοί θα “κλείσει” η αγορά των ΗΠΑ

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα ελιάς έχει «θορυβήσει» στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας που ασχολούνται με τον κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης τόνισε «Δεν ξέρουμε τι δασμοί θα μπουν στο ελαιόλαδο και σε άλλα προϊόντα αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι υψηλοί. Έχει ξεσηκωθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ελαιολάδου».

Όμως, όπως είπε «εάν οι δασμοί είναι υψηλοί, θα “κλείσει” η αγορά της Αμερικής και αυτό γιατί κανένας Αμερικανός καταναλωτής δε θα επιλέξει να αγοράσει ελαιόλαδο σε διπλή τιμή» κάτι που όπως επεσήμανε «δεν είναι καλό για κανέναν, ούτε για τους παραγωγούς ούτε για τους εξαγωγείς».

Ωστόσο, ο κ. Αντωνιάδης αφήνει ένα παράθυρο αυτό να μη συμβεί «εάν και εφόσον υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση γύρω από αυτό το θέμα» όπως χαρακτηρίστηκα δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης