Τα 315 εκατ. ευρώ άγγιξε τη χρονιά που πέρασε ο τζίρος των φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ)), τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, ο τζίρος που παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ε.Ε. όπου καταγράφονται υψηλά μερίδια πωλήσεων (Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία), αλλά χαρακτηρίζεται σημαντικός σε σύγκριση με τη συνολική αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς η δαπάνη για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράγοντες του χώρου υπολογίζουν επίσης πως ο τζίρος των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής διαμορφώνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή και διακίνηση των μη συνταγογραφούμενων αποτελεί το 7% του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οι κατηγορίες με την υψηλότερη ζήτηση είναι τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τις παθήσεις του ανωτέρου αναπνευστικού (σιρόπια, καραμέλες), τα αναλγητικά και προϊόντα για τον πόνο και τον πυρετό, τα φάρμακα για το γαστρεντερικό σύστημα, οι βιταμίνες, τα φάρμακα για τη φροντίδα του δέρματος και τις δερματικές παθήσεις και τα σκευάσματα για τη φροντίδα των ματιών (κολλύρια και σταγόνες). Ακολουθούν μικρότερες κατηγορίες φαρμάκων για το κυκλοφοριακό, το ουροποιητικό σύστημα, τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως τα μερίδια των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας μέχρι και το μισό δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, λόγω της στροφής των καταναλωτών στην αυτοθεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε από το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης με τίτλο “Η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας και τα οφέλη για τη δημόσια Υγεία και την εθνική οικονομία”, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν το 11% των πωλήσεων φαρμάκων παγκοσμίως (με τον τζίρο τους να ξεπερνά τα 110 δισ. δολάρια).

Η έρευνα έδειξε πως το 74% των πολιτών θεωρεί ότι η χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό, ενώ έξι στους δέκα εκτιμούν ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη. Το 31% των ερωτηθέντων απάντησε πως το να αγοράσουν μόνοι τους φάρμακα- και να τα πληρώσουν από την τσέπη τους- είναι πιο φθηνή ενέργεια από την επίσκεψη στο γιατρό, αλλά εξοικονομεί χρόνο (14%). Όπως σχολιάζουν φορείς της αγοράς, τα δύο αυτά ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για άνοδο των μεριδίων των φαρμάκων που δίνονται χωρίς συνταγή τα επόμενα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης