Ισχυρή πίεση δέχονται οι βιομηχανίες κομπόστας στη χώρα μας, από την επιβολή επιπλέον δασμών 25%, στην αγορά των ΗΠΑ για το βιομηχανικό ροδάκινο, πέραν του ήδη υφιστάμενου 18%.

Μετά το ρωσικό εμπάργκο, που όπως αναφέρει σε σχετική σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΕ, “γονάτισε” τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, «έρχονται τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, αφού επιβάλλοντας δασμούς 43% συνολικά, οδηγούν ουσιαστικά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε, «η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, εκτιμάται αυξημένη σε ποσοστό 20% στα καλής ποιότητας βιομηχανικά ροδάκινα, και συνολικά αναμένεται να υπερβεί τους 400.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι, με το “15% αυτής να αφορά σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ”.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50. εκατ. δολάρια. Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους.
Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης