Συνεχείς είναι οι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Αυτό προέκυψε από την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της άφιξης τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου των επικεφαλής των κλιμακίων των εταίρων.
«Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε»
Το νέο σχήμα περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετείχε στη σύσκεψη, για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε, παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».

Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του δημοσίου και – κυρίως – το θέμα των τραπεζών και ειδικά η πρόταση του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs
Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ.

«Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (σ.σ. προαπαιτούμενα) που είχαμε».
Εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Οι δανειστές ανησυχούν για αναβολές σε τράπεζες – δημόσιο – μεταρρυθμίσεις

Στον απόηχο των συστάσεων των δανειστών για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με κορωνίδα τις Τράπεζες, συνεδριάζει σήμερα το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη Συντονιστική Σύσκεψη που προγραμματίζεται να λάβει χώρα το μεσημέρι, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα παλαιά αλλά και τα νέα μέτωπα των διαπραγματεύσεων.

Ανάλογο συντονισμό ολοκληρώνουν οι 4 θεσμοί που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τη Δευτέρα για ένα μαραθώνιο επαφών όχι μόνο με το διαπραγματευτικό επιτελείο αλλά και με εκπροσώπους των κομμάτων, των τραπεζών, του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των κοινωνικών φορέων.

Ήδη, μία πρώτη εικόνα των θέσεων των θεσμών έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται μέσα από τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία είναι ήδη στην Αθήνα.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του δημοσίου και – κυρίως – το θέμα των τραπεζών στα δύο του σκέλη: την πρόταση του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs αλλά και το πλαίσιο διάδοχης κατάστασης της προστασίας πρώτης κατοικίας.

Νέες καθυστερήσεις

Ο μεγάλος φόβος των δανειστών είναι μία νέα καθυστέρηση στις αποφάσεις για τα εν λόγω σχέδια στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για τα NPLs είχε αρχικά προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και ακόμη… αναμένεται. Και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων οι δανειστές περιμένουν να δουν πότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για να υποβάλλει την τελική πρόταση.

Επίσης, οι πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά “αντικαταστάτη” του Ν. Κατσέλη δείχνουν ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων είναι χρονοβόρα και έτσι θεωρείται πλέον πιθανή η ανάγκη για νέα παράταση του ισχύοντος καθεστώτος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο δημόσιο και στη δικαιοσύνη αλλά και για τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των υπολοίπων τομών στην οικονομία.

Το ζήτημα των τραπεζών, όπως ανάφερε χθες πηγή του ΥΠΟΙΚ, είναι το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα της διαπραγμάτευσης. Για τον διάδοχο του Ν. Κατσέλη, ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναφορικά με τη μείωση των NPLs η ίδια πηγή είπε ότι η συζήτηση είναι πιο κοντά στο σχέδιο του ΤΧΣ (για APS).

Και τούτο διότι σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν γιατί έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία. Για το σχέδιο της ΤτΕ επισήμανε ότι ίσως ενσωματωθεί σε επόμενη φάση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν λόγω των κρατικών ενισχύσεων που περιλαμβάνει.

Η ίδια πηγή χθες, αναφέρθηκε και στο σχέδιο των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Αποκάλυψε ότι έχει ήδη γίνει μελέτη η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις των αναδρομικών και περιλαμβάνει σχέδιο κάλυψης του δυνητικού δημοσιονομικού κόστους, ενώ μίλησε και για σενάρια καταβολής ποσών σε βάθος χρόνου.

Έκανε σαφές επίσης ότι θα έρθουν σε δύο δόσεις οι ρυθμίσεις οφειλών, με το μεγάλο πακέτο να μεταφέρεται για το β΄ εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, εκτίμησε ότι μία αύξηση 5-8% στον κατώτατο μισθό θεωρείται ανεκτή για την οικονομία.

Το θέμα των αναδρομικών και των τραπεζών δεν είναι τα μόνα μέτωπα των διαπραγματεύσεων. Το δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απόδοση δικαιοσύνης ανάγονται και από τον Επίτροπο Μοσκοβισί στις πιο μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.

Η αποστολή θα έχει αυξημένη σημασία και για το ΔΝΤ που γράφει τη δική του έκθεση. Όπως ανέφερε χθες εκπρόσωπός του, στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά θα βρεθούν μεταξύ άλλων, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Η πολιτική απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης (ΑNFAs και SMPs) συνδέεται με την έκθεση που γράφει ήδη η Επιτροπή και θα ανακοινωθεί στις 27/2.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που μίλησε χθες οι τεχνικές προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Προανήγγειλε μία “πρώτη” προφορική ενημέρωση προς το Euroworking Group που συνεδριάζει στις 31 Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης