Ασφαλή θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου, αλλά εντοπίζει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, σημαντικές αβεβαιότητες για τον στόχο του επόμενου έτους.

Αναφέρει ότι «οι αβεβαιότητες αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, που μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές, όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού στέκεται ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

Επίσης στο σχετικό σημείωμα τονίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής δημοσιονομικής βελτίωσης προέρχεται από την αύξηση των δημόσιων εσόδων (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών), καθώς και από τον τερματισμό των μέτρων της πανδημίας.

Η βελτίωση του επόμενου έτους οφείλεται στη συνέχιση της αύξησης των εσόδων (σε μικρότερο βαθμό) και στη μείωση των φυσικών παραλαβών αμυντικού εξοπλισμού (που πραγματοποιήθηκαν φέτος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, επίσης, ότι «μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το Προσχέδιο αφορά τα Νομικά Πρόσωπα και συγκεκριμένα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα και οι δαπάνες του οποίου αναμένεται να παραμείνουν σχετικά κοντά στα φετινά επίπεδα, σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση που προέβλεπε το Προσχέδιο. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω».

Και καταλήγει «για δεύτερη χρονιά, του Προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα σε όλα τα Υπουργεία καθώς και τη λειτουργική ταξινόμηση των δημόσιων δαπανών. Τα στοιχεία αυτά συνεισφέρουν στη δημοσιονομική διαφάνεια και επιτρέπουν την ουσιαστικότερη κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης