Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων δίνει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στη ζήτηση και κατά συνέπεια στις τιμές τους είναι μάλλον υπερβολικοί.

Αντιθέτως βλέπει διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, παρά την συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά και ανάκαμψη στις τιμές αγροτικών προϊόντων και μετάλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην αγορά εμπορευμάτων θα είναι περιορισμένος, με εξαίρεση ίσως τους σπόρους σόγιας, οι τιμές των οποίων όμως ήδη κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν περαιτέρω» αναφέρει σε σημειωμά της προς τους επενδυτές η Goldman. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές σόγιας διολίσθησαν σε ναδίρ εννέα ετών στις 19 ετών.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η προσοχή των επενδυτών στρέφεται περισσότερο στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και στα προβλήματα προσφοράς σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και η Βενεζουέλα παρά στην αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ.

Η Goldman διατηρεί έτσι την αξιολόγηση «υπεραπόδοσης» (overweight) στα εμπορεύματα και βλέπει κέρδη της τάξης του 10% για τον δείκτη εμπορευμάτων S&P Goldman Sachs Commodity Index σε ορίζοντα δώδεκα μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης