H νομισματική σύσφιξη της Fed δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την ανάκαμψη του δολαρίου, ενώ τα «διπλά ελλείμματα» των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αδυναμία του αμερικάνικού νομίσματος, σημειώνει η Goldman Sachs η οποία εκτιμά ότι οι θέσεις short των επενδυτών δεν είναι καθόλου υψηλές και συνεχίζει να ποντάρει στην περαιτέρω πτώση του στους επόμενους 12 μήνες.

Όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα, η ιστορία δεν δείχνει κάποια σαφή σχέση μεταξύ των κύκλων σύσφιξης της Fed και της αξίας του δολαρίου. Από τις έξι περιόδους σύσφιγξης από το 1980 (συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας), οι μισές έχουν συσχετιστεί με την ανατίμηση του δολαρίου και οι μισές με την αδυναμία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 10% κατά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 1983 έως τον Αύγουστο του 1984 και έχει μειωθεί κατά περίπου 11% από τον Φεβρουάριο του 1994 έως τον Ιούνιο 1995, ενώ και σε άλλες ανάλογες περιόδους η πορεία του είναι παρόμοια.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, κατά την άποψη της Goldman Sachs, επειδή άλλες οικονομίες και τα νομίσματά τους έχουν υψηλότερο “beta” στην ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των επιπτώσεών της στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, στον όγκο συναλλαγών, στη ζήτηση για assets υψηλού ρίσκου και, στο σημερινό περιβάλλον, στην προοπτική σύγκλισης των νομισματικών πολιτικών.
Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε στα τέλη του 2014, μετά την απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα.

Το τελευταίο έτος η δραστηριότητα σε αυτούς τους κλάδους αλλά και γενικότερα, έχει ανακάμψει απότομα: σύμφωνα με το δείκτη τρέχουσας δραστηριότητας (CAI), η παγκόσμια ανάπτυξη κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 3,0% κατά τη διάρκεια του 2015-16, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών η παγκόσμια ανάπτυξη κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 5,0%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η επιτάχυνση ευνόησε άλλες οικονομίες και τα νομίσματά τους σε σχέση με τις ΗΠΑ και το δολάριο, και είναι ο βασικός λόγος για τις αδύναμες προοπτικές που “θέτει” η G.S για το αμερικάνικο νόμισμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τράπεζα, οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι short στο δολάριο, αντίθετα οι περισσότεροι είναι long στα αμερικάνικα assets. Tα hedge funds έχουν όντως μειώσει δραστικά τα longs τους στο αμερικάνικο νόμισμα, με το μέσο fund να είναι το περισσότερο short στο δολάριο από το 2011.

Ωστόσο οι θέσεις άλλων επενδυτών δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύ περιθώριο για πωλήσεις στο δολάριο, όπως αυτές των funds ομολόγων, των παραδοσιακών asset managers καθώς και των διαχειριστών συναλλαγματικών ισοτιμιών οι οποίοι έχουν μειώσει ελάχιστα τις short θέσεις τους στο νόμισμα.

Έτσι, η Goldman Sachs αναμένει συνέχιση της αδυναμίας του δολαρίου. Η “λογική” της πρόβλεψής της για ένα υποτονικό δολάριο δεν έχει αλλάξει: πολλοί επενδυτές παραμένουν overweight στο δολάριο σε μία στιγμή που τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη ευνοούν άλλα νομίσματα λόγω της έκθεσής τους στις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων (π.χ. πέσο, ρούβλι, νορβηγική κορόνα), λόγω της επιτάχυνσης του παγκόσμιου εμπορίου (π.χ. γουόν Νοτίου Κορέας, ρουπία Ινδονησίας, ινδική ρουπία) και / ή λόγω των προοπτικών σύγκλισης της νομισματικής πολιτικής (π.χ. Δολάριο Καναδά, δολάριο Ν. Ζηλανδίας, κορόνα Σουηδίας, δολάριο Αυστραλίας και ευρώ).

Αν και το δολάριο είναι απίθανο να βυθιστεί τόσο γρήγορα όσο είδαμε τον Ιανουάριο, η G.S. συνεχίζει να αναμένει συνέχιση της τάσης υποτίμησης κατά τους επόμενους 12 μήνες. Εκτιμά ότι ο δείκτης δολαρίου θα υποχωρήσει 3% και το αμερικάνικο νόμισμα θα υποτιμηθεί περαιτέρω 4% έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενώ διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις της σε σχέση με το ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην προηγούμενη έκθεσή της είχε εκτιμήσει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,30 έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο 1,35 το 2019 και στο 1,40 το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης