Ως ένα σημαντικό ορόσημο, ικανό να εξαλείψει τους κινδύνους βραχυπρόθεσμου dilution στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινωθούν αύριο , σημειώνοντας πως αποτελούν σημαντική συμβολή στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM.

Όπως σημειώνει, ενώ τα προηγούμενα stress tests οδήγησαν σε κεφαλαιοποιήσεις που ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες από το 2012/13, αναμένει πως αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι ευχάριστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Alpha Bank (σύσταση buy, τιμή στόχος 2,55 ευρώ) παραμένει η κορυφαία επιλογή της G.S στην Ελλάδα και το προτιμώμενο trade της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου λόγω του χαμηλότερου προφίλ ρίσκου, της προόδου στο μέτωπο των NPEs και της χαμηλής της αποτίμησης.

Για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, τηρεί ουδέτερη στάση με τιμές-στόχους να διαμορφώνονται στα 1,00 ευρώ, 0,30 ευρώ και 3,55 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Goldman, ενώ το αποτέλεσμα των ασκήσεων είναι αβέβαιο, πιστεύει ότι ο συνδυασμός των υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών και των σχετικά λιγότερο απαιτητικών παραδοχών και μεθοδολογίας αφήνουν τις τράπεζες καλύτερα προετοιμασμένες για την άσκηση σε σχέση με το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, τα καθησυχαστικά σχόλια από τους Έλληνες αξιωματούχους και τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στο να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου στηρίζουν περαιτέρω το θετικό αποτέλεσμα των stress tests Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να έχουν σημειώσει ράλι άνω του 30% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο από αναμενόμενο.

Μετά την ολοκλήρωση των tests, η “εκκαθάριση” των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM είναι πιθανό να παραμείνουν στο προσκήνιο.

Το απόθεμα των NPEs στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αγγίζει το 50% των ακαθάριστων δανείων και είναι μεγαλύτερο από το 60% του ΑΕΠ με τους στόχους του SSM να προβλέπουν μείωση κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Η πρόοδος στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στις πωλήσεις NPLs είναι ενθαρρυντικά, όπως σημειώνει, αλλά η επιτυχία στηρίζεται σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό.

Όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πάρει χρόνο. Αναμένει μόνο σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και του ζητήματος της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνεται, και χαρακτηρίστηκε από πιέσεις στα βασικά έσοδα και τα μη εξυπηρετουμένα δάνεια, με το guidance να δείχνει προς περαιτέρω επιβαρύνσεις στα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης