Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία έχει χάσει σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ της σε σχέση με την αναπτυξιακή της πορεία πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για την έξοδο από την Ε.Ε. και έχει μείνει πίσω έναντι των άλλων προηγμένων οικονομιών, καθώς η αβεβαιότητα πλήττει τις επενδύσεις.

«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να δυσκολεύονται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία» αναφέρουν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι η προκύπτουσα αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την Ε.Ε. είχε πραγματικό κόστος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει διαδοθεί και σε άλλες οικονομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για το Brexit υπήρξε σημαντική αιτία για τις απώλειες στην οικονομική παραγωγή, σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις.

«Οι κρίσεις αβεβαιότητας επηρέασαν την επενδυτική ανάπτυξη αμέσως μετά την απόφαση για το Brexit, καθώς και πιο πρόσφατο εν μέσω της αναζωπυρούμενης εντατικοποίησης της αβεβαιότητας για το Brexit» δήλωσαν οι οικονομολόγοι.

Το μοντέλο τους διαπιστώνει ότι το κόστος του Brexit διαμορφώθηκε στις 600 εκατ. στερλίνες ανά εβδομάδα, έπειτα από το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Goldman Sachs δίνει πιθανότητα 15% η Βρετανία να βιώσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή με ένα «ουσιαστικό» σοκ στην παγκόσμια εμπιστοσύνη, με κύριο χαρακτηριστικό την απότομη υποτίμηση της στερλίνας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτό το σενάριο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, και θα μπορούσαν να δουν απώλειες του ΑΕΠ κοντά στο 1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης