Παρά την ανάκαμψη που κατέγραψε το 2021 η οικονομία της Γερμανίας, η χώρα δεν κατάφερε να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο, καθώς οι ελλείψεις ημιαγωγών έπληξαν την παραγωγή στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι περαιτέρω περιορισμοί για τον κορωνοϊό επιβράδυναν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 2,7% το 2021, μετά από βουτιά 4,6% που κατέγραψε στο πρώτο έτος της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτίμηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οικονομική παραγωγή στη Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται 2% σε σύγκριση με το επίπεδο του προ κρίσης 2019, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, μετά την ανάπτυξη που κατέγραψε στα δύο προηγούμενα τρίμηνα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού οδήγησε στην υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανικό εμπόριο και στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως σημειώνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δείχνει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας μεταξύ 0,5% και 1%, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας.

Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία το προηγούμενο έτος ήταν το «άλμα» στις εξαγωγές και οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας, αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης