Σε συμφωνία για μεγάλες μισθολογικές στον δημόσιο τομέα κατέληξαν κυβέρνηση και συνδικάτα στη Γερμανία, σε μία εξέλιξη, η οποία αντανκλά την ισχυρή ανακάμψη της οικονομίας, αλλά και το αυξανόμενο έλλειμμα εργατικών χεριών σε ορισμένες ειδικότητες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η συμφωνία προβλέπει συνολικές αυξήσεις 7,5% μέσα στους επόμενους 30 μήνες για τους 2,3 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι μάλιστα (που είναι συνήθως και οι πιο χαμηλόμισθοι) θα δουν το μισθό τους να αυξάνεται 10% στο ίδιο διάστημα, ενώ όσοι κάνουν την πρακτική τους θα λάβουν έξτρα πληρωμή ύψους 100 ευρώ και μία επιπλέον ημέρα άδειας.

«Η συμφωνία είναι ξεκάθαρα στο ανώτατο όριο των μισθολογικών αυξήσεων, που έχουμε δει στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, καθώς το δημόσιο αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κάνει κάτι ώστε να διατηρήσει την ελκυστικότητά του ως εργοδότης» σχολίαζει στους Financial Times ο Θόρστεν Σούλτεν, αναλυτής του Institute Economic and Social Research, με ειδίκευση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Πρόκειται δε για ξεκάθαρο μήνυμα πιο επεκτατικής πολιτικής» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ειδικά στον Νότο τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απολαβές των εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ασκεί πίεση στον δημόσιο τομέα να ανεβάσει τους μισθούς εάν θέλει να προσελκύσει τα νέα ταλέντα.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης