Οι ισχυρές εξαγωγές και η κατασκευαστική δραστηριότητα βοήθησαν τη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί με ποσοστό 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά τα αυστηρότερα μέτρα για τον κορονοϊό επισκιάζουν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, αποτελούν ανοδική αναθεώρηση από τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2020 στο -4,9% από το -5%.

Τα προσαρμοσμένα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία εμφάνισαν συρρίκνωση 5,3% για το 2020, σε μια πολύ μικρότερη ύφεση από αυτή που υπέστησαν αρκετές άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Το χρηματοδοτούμενο μέσω χρέους πρόγραμμα στήριξης, δημιούργησε ένα κρατικό έλλειμμα 139,6 δισ. Ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα από το 2011, και το δεύτερο μεγαλύτερο από τη γερμανική ενοποίηση.

Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier τόνισε πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη στέλνουν ένα θετικό σημάδι, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε στους επόμενους μήνες για να διατηρήσουμε στην ουσία της οικονομίας μας”.

Η Γερμανία στο γ΄ τρίμηνο είχε καταγράψει ανάπτυξη-ρεκόρ 8,5% και μια πρωτοφανή πτώση 9,7% στο β΄ τρίμηνο, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Το δεύτερο lockdown προκάλεσε πτώση στις δαπάνες των νοικοκυριών στο δ΄ τρίμηνο. Ωστόσο το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε ελαφρώς χάρη στα προγράμματα προστασίας των θέσεων εργασίας και της κρατικής βοήθειας για γονείς.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 3,3% στο τρίμηνο και οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,8%. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 4,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης