Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters Newsmaker ότι είναι πλέον σαφές ότι μια οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς σημαντική ιατρική ανακάλυψη όσον αφορά τον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η παρουσία του ιού εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ παραμένουν σε θέση να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στο Ταμείο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, ανέφερε.

Το ΔΝΤ προέβλεψε την Τρίτη μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από ότι ανέμενε αρχικά, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ στις περισσότερες χώρες.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα μια παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος και μια συνολική απώλεια παραγωγής 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ακόμη περίπου τα 3/4 της δανειοδοτικής μας ικανότητας. Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στο σημείο που θα δοκιμαστούν οι πόροι του ΔΝΤ, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Όσον αφορά την πιθανότητα πρόσθετων πόρων, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι «τα μέλη μας μάς λένε: ‘Όλα είναι στο τραπέζι. Ελάτε σε εμάς αν χρειαστεί να κάνετε περισσότερα, βρισκόμαστε εδώ για εσάς».

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει με ταχείες διαδικασίες χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης περίπου 100 δισ. δολαρίων καθώς επίσης έχει χορηγήσει επιπλέον δάνεια και επιχορηγήσεις σε 72 χώρες σε μόλις πάνω από επτά εβδομάδες, σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης