Η Γαλλία διατηρεί αμετάβλητα τα σχέδια δανεισμού της για το 2022 παρά το μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καινοτομήσει με μια αγορά πράσινων ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, όπως τόνισε η υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους.

Το Agence France Tresor τόνισε πως ανέμενε να εκδώσει 260 δισ. Ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα -καθαρά από εξαγορές- για τρίτο έτος, αμετάβλητα από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε ακόμη ότι θα αξιοποιήσει κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στον λογαριασμό του υπουργείου, για να καλύψει ένα μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν έλλειμμα τον Σεπτέμβριο.

Το έλλειμμα ανέρχεται στα 155,1 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 143,4 δισ. ευρώ εξαιτίας των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Σεπτέμβριο για να αμβλύνουν το πλήγμα από το υψηλότερο ενεργειακό κόσμος και από το νέο μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο.

Μεταξύ των νέων ομολόγων που έχει στα σκαριά, η AFT δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με λήξη 3 και 5-6 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, σκοπεύει να εκδώσει δύο 10ετή και ένα 15ετές ομόλογο 20-30 ετών εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι κατάλληλες.

Σε ό,τι αφορά στα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, η AFT τόνισε πως θα μπορούσε να εκδώσει ένα νέο 30ετές συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, και θα προχωρούσε σε διερευνητική εργασία για να προσθέσει ένα πράσινο ομόλογο 10-15 ετών στη σειρά των ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε στην ταχέως αναπτυσσόμενη πλέον αγορά πράσινων ομολόγων για κρατικά ομόλογα, και η δημιουργία ενός συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό, θα την καθιστούσε ως την πρώτη χώρα που το κάνει αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης