Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να κάνει άλλες μειώσεις στη φορολογία χωρίς να μειώσει τις δαπάνες και κινδυνεύει να μην επιτύχει τους ήδη πιο ήπιους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία της χώρας.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε στο CNews ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο ένα έλλειμμα περίπου 2% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, μετά την προσωρινή αύξησή του στο 3,1% φέτος λόγω των αλλαγών στη φορολογία των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τις εξοικονομήσεις, ύψους 5 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για την κάλυψη των επικείμενων μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος. Κατ’ ιδίαν, ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο στόχος για το 2020 γίνεται ανέφικτος. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό ένα έλλειμμα περίπου 2,1 – 2,3%.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο στόχος του 2% δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραχωρήσεις που έχει κάνει ο Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα» που διαδήλωναν για περισσότερο από έξι μήνες κατά των υψηλών φόρων, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της αίσθησης ελιτισμού της κυβέρνησής του.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ένα πακέτο μέτρων, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, για να στηρίξει το εισόδημα των φτωχότερων εργαζομένων και συνταξιούχων. Τον Απρίλιο ήταν η σειρά του σχεδίου του για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος από το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι είναι απίθανο να μπορούν να νομοθετηθούν από το επόμενο έτος τα σχέδια για τη χρηματοδότηση των μειώσεων με το κλείσιμο φορολογικών «παραθύρων», με αποτέλεσμα να μπορεί να αυξηθεί το έλλειμμα κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας.

«Περαιτέρω μειώσεις των φόρων δεν μπορούν να γίνουν με τη χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος λόγω του υψηλού χρέους και ελλειμμάτων», σημείωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της.

«Πρέπει να συμβαδίσουν με μία προσπάθεια στις δαπάνες για να μπορεί η Γαλλία να έχει πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών επιλογών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οικονομικής επιβράδυνσης ή χρηματοπιστωτικού σοκ», πρόσθεσε.

Μετά το 2020, ανέφερε η Υπηρεσία, τα κυβερνητικά σχέδια για μείωση του ελλείμματος βασίζονται πολύ σε εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό που παραμένουν έως τώρα σε μεγάλο βαθμό χωρίς εξειδίκευση και συνεπώς κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν. Υπό το φως αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι η Γαλλία θα κάνει πιθανότατα μικρή πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους της, το οποίο είναι κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης