Η αύξηση του γαλλικού εταιρικού χρέους θα μπορούσε να αφήσει τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να πλήξουν τις τράπεζες με επισφαλή δάνεια, υπογράμμισε η κεντρική τράπεζα της χώρας στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις μπήκαν στην κρίση του κορωνοϊού με το χρέος ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, στο 72% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το lockdown των δύο περίπου μηνών άφησε πολλές επιχειρήσεις με ελάχιστες επιλογές πέραν της προσφυγής στα τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση, καθώς οι ταμειακές ροές τους εξαντλήθηκαν, προσφέροντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα φορτία χρέους τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν για την ώρα πάρει τέτοια δάνεια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ, ενώ τα τρία τέταρτα αυτού του ποσού αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η αύξηση του εταιρικού χρέους θα μπορούσε να πλήξει τη φερεγγυότητα πολλών επιχειρήσεων και αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να γίνει χειρότερος εάν η ανάκαμψη είναι αδύναμη και οι δείκτες τους χειροτερεύσουν, διευκρινίζει η Τράπεζα της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια κατακόρυφη αύξηση στις στάσεις πληρωμών επιχειρήσεων θα μπορούσε με τη σειρά της να αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβραδύνοντας τη ροή της πίστωσης που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης