Η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί για τη χορήγηση μαροπρόθεσμων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία θα καταγράφονται στους ισολογισμούς τους ως μετοχικό κεφάλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρουνό Λεμέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

Το χρέος των γαλλικών εταιρειών κινούνταν σε επίπεδα-ρεκόρ ακόμα και πριν από την έξαρση του κορωνοϊού, ενώ πολλές από αυτές αύξησαν τον δανεισμό τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς η ροή μετρητών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαλλικό κράτος έχει ήδη προσφερθεί να δώσει εγγυήσεις ύψους 300 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, αλλά η κακή κατάσταση των ισολογισμών ορισμένων μικρότερων επιχειρήσεων οδήγησε σε εκκλήσεις από την κεντρική τράπεζα και οικονομολόγους για την παροχή στήριξης με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο κύμα χρεοκοπιών.

Ο Λεμέρ δήλωσε στη συνέντευξή του ότι το κράτος θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα έχουν ελάχιστη διάρκεια τα επτά έτη, βοηθώντας τις να αντλήσουν 10-15 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα καταγράφονται λογιστικά ως μετοχικό κεφάλαιο στα βιβλία των εταιρειών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προστίθενται στο χρέος τους, ενώ δεν προβλέπεται η παροχή δικαιωμάτων στην εταιρική διακυβέρνηση, όπως συμβαίνει συνήθως με τις μετοχές.

«Αυτά τα μακροπρόθεσμα δάνεια είναι απαραίτητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις τους» δήλωσε ο Λεμέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες σχετικά με το ύψος της χρέωσης των εταιρειών για τα δάνεια και σημείωσε ότι θα είναι οι τράπεζες αυτές που θα αποφασίζουν ποιες θα παίρνουν τα δάνεια για να διασφαλιστεί ότι θα πηγαίνουν σε εταιρείες με βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο Λεμέρ είπε επίσης ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να χρεώνουν (επιτόκιο) 1-3% μετά το πρώτο έτος για τα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος των εγγυήσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου. Το πρώτο έτος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν (επιτόκιο) μόνο 0,25% με βάση το πρόγραμμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες 0,50%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης