Ιδιαίτερα συγκρατημένος και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει την έκφραση “καθαρή έξοδος” εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι εύκολο”, είπε χαρακτηριστικά, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών ως προς το τι θα συμβεί με την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε ήδη σημάδια ότι τα σύννεφα πυκνώνουν, υπάρχει αβεβαιότητα και ευμεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, υπάρχει η περιοριστική οικονομική πολιτική από τις ΗΠΑ και άλλοι κίνδυνοι από το καθεστώς του διεθνούς εμπορίου, και δεν αναφέρομαι στο Brexit.

Δεν θα υπάρχει πλέον περιοριστική πολιτική, θα υπάρχει δημοσιονομική επέκταση αλλά η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει με προσεχτικό τρόπο για να είναι μόνιμη, ασφαλής και βιώσιμη».

Ο κ. Χουλιαράκης παρουσίασε ως «πολύ μεγάλη επιτυχία» ότι η Ελλάδα «για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της καταγράφει πλεονάσματα Γενικής Κυβέρνησης, μπαίνει σε ένα κλαμπ ευρωπαϊκών χωρών με πλεονάσματα Γενικής Κυβέρνησης και όχι απλώς πρωτογενή.
Και περιμένουμε αυτά να διατηρηθούν και μεσοπρόθεσμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, τίποτε δεν είναι δωρεάν και οι καρποί αυτοί είχαν σημαντικό αντίτιμο που ήταν η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όλοι αυτοί, που με τις θυσίες τους επέτρεψαν στην χώρα να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να στραφούν πρώτα εκεί, να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης