Την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά» με τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ, με θετικό αντίκτυπο και στο πεδίο των αγωγών φυσικού αερίου, όπου οι δύο πλευρές δουλεύουν πάνω στην ιδέα ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum.

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά με τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ, ότι θα μπορούμε να τη λέμε (την πΓΔΜ) “Βόρεια Μακεδονία” σε έναν χρόνο από σήμερα, και μέρος αυτής της βελτίωσης στις σχέσεις μας και η λύση σε αυτό το παλιό πρόβλημα, έχουν αντίκτυπο και στις κατασκευές αγωγών. Δουλεύουμε πάνω στην ιδέα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την πΓΔΜ (…), τη Θεσσαλονίκη με τη Σκόπια (…) αναβαθμίζοντας τόσο τις σχέσεις μας όσο και την ενεργειακή τροφοδοσία για τις δύο γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμφαση έδωσε ακόμη στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑP), αλλά και στον αγωγό ΕASTMED, για τον οποίο υπενθύμισε ότι διασχίζει τη Μεσόγειο με στόχο κυρίως τη μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ διαμέσου της Ελλάδας, «ίσως και με την προσθήκη της Ελλάδας», αν οι σχετικές μελέτες που γίνονται αποδειχτούν – όπως είπε – καρποφόρες.

Αναφερόμενος στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), o κ.Σταθάκης, επανέλαβε ότι η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 και η δυναμικότητά του διαμορφώνεται στα 3 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά).

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο.
Ολοκληρώσαμε τα τεχνικά θέματα και βρισκόμαστε στο στάδιο της πρόσκλησης εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του” είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο “η Ελλάδα εργάζεται πάνω σε έργα που προσφέρουν πολύ σημαντική διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την πρόσφατη συμφωνία Exxomobil-Total- ΕΛΠΕ, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι αυτό “αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της Ελλάδας”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε, ακόμη, ότι οι συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα της νοτιοανατολικής Ευρώπης διέπονται από τέσσερις αρχές:

-Να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε ενεργειακό κέντρο. “Δεν ξέρω αν θα είναι μία χώρα που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι το σύνολο των Βαλκανίων” είπε χαρακτηριστικά.

-Να δημιουργηθεί κοινή αγορά αερίου στα Βαλκάνια,

-Να διασυνδεθούν οι υποδομές, ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία κοινής αγοράς και

-Να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η διαφοροποίηση στην παροχή ενέργειας. “Κοινή αντίληψη είναι ότι η διαφοροποίηση θα προσφέρει καλύτερες προοπτικές για την περιοχή και θα λύσει θέματα ασφάλειας» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης