Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γ. Περιστέρης.

Ειδικότερα ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που το Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζει πλήρως την ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ, που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αποθήκευσης ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλάνο υποστηρίζει ειδικά την αποθήκευση με μεγάλη προστιθέμενη αξία όπως η αντλησιοταμίευση καθώς και τις διασυνδέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας καθαρός εξαγωγέας και hub αποθήκευσης για την ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εφικτό η Ελλάδα να γίνει κόμβος πράσινης ενέργειας και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές βλέπουν τους ανεξάντλητους πόρους που διαθέτει η χώρα μας, όπως ο ήλιος και ο αέρας, αλλά και το μεγάλο πλήθος θαλάσσιων περιοχών όπου μπορούν να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά πάρκα.

Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, θα πρέπει να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση αλλά και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, προσθέτοντας ότι μεγάλες εταιρείες με σημαντική εμπειρία ερευνούν την ελληνική αγορά και θέλουν να επενδύσουν ιδιαίτερα στα offshore αιολικά πάρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιήσει είναι ιδιωτικά σημαίνει ότι αυτά μοχλεύονται και πολλαπλασιάζονται.

Τόνισε ότι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα δουλεύει πολλά χρόνια και έχει εμπειρία από τις διάφορες μορφές συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων όπως οι παραχωρήσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προετοιμασία που έχει γίνει για την επιλογή των έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης ήταν σωστή και έγινε εξαιρετική δουλειά.

Σημείωσε ότι η έγκριση των πλάνων δεν θα πρέπει να γίνει συνολικά για όλες τις χώρες αλλά για κάθε κράτος χωριστά μόλις υποβληθεί το κάθε σχέδιο.

Μόλις εγκριθούν τα πλάνα, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, ξεκινά η πιο δύσκολη άσκηση καθώς θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Μετά την έγκριση ξεκινά το πιο απαιτητικό κομμάτι του Ταμείου, είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, που πέρασε μια δεκαετή πολύ δύσκολη περίοδο και ότι αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους συμβάλλοντας στην αντιστροφή του brain drain.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης