Ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα κινούνται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς, καθώς η κυβέρνηση «τρέχει» να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος και να εξασφαλίσει ομαλή έξοδο από αυτό τον Αύγουστο.

Αυτό επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι οποίοι και φιλοξενούν δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ, Άρη Ξενόφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ρυθμός των πωλήσεων επιταχύνεται» αναφέρει στους FT, ο Άρης Ξενόφος. Εκτιμούμε ότι το μομέντουμ θα διατηρηθεί και ο στόχος των 2 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί» συμπληρώνει.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα των ιδωτικοποιήσεων είναι δεδομένη και πιστεύω ότι και η χώρα είναι πιο ώριμη. Είναι πρόθυμη πια να δεχθεί τέτοιες συναλλαγές» υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει δε πως στόχος δεν είναι απλώς να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. «Η πολιτική μας είναι να επιδείξουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη και διαχείριση του ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, αλλά το πώς μπορεί η ιδιωτικοποίηση να μετασχηματίσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μας καθώς και να βελτιωθεί το προφίλ της χώρας για τους επενδυτές και τις αγορές» αναφέρει. .

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Ωστόσο σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 5 δισ. ευρώ από τις εθνικοποιήσεις έναντι στόχου για 22 έως 25 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Μεγάλος αριθμός ιδιωτικοποιήσεων καθυστέρησαν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εν μέσω αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και πιέσεων από ομάδες συμφερόντων, αλλά και αβεβαιότητας για τα ζητήματα ιδιοκτησίας ή τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι FT οι ενστάσεις συνδικαλιστών αρχίσουν να κάμπτονται και το πρόγραμμα αποδίδει πια καρπούς. «Τέσσερις πωλήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί φέτος και πέντε βρίσκονται σε στάδιο προώθησης, μετά και τις αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕ» αναφέρει η εφημερίδα.

Στις συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται η 20ετής επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, της Εγνατίας και η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι δυο μεγαλύτερες πρόσφατες πωλήσεις ήταν η απόκτηση από την κινεζική Cosco πλειοψηφικού ποσοστού του λιμανιού του Πειραιά έναντι 370 εκατ. ευρώ και η παραχώρηση στην γερμανική Fraport της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έναντι 1,2 δισ. ευρώ.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν δεσμεύσεις από την Cosco και την Fraport να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ και 415 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, που είχαν εγκαταλειφθεί την τελευταία δεκαετία λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ωστόσο, σχολιάζουν οι FT, το μεγαλύτερο project όλων η ανάπλαση του Ελληνικού (ύψους 6 έως 8 δισ. ευρώ) από ομάδα Ελλήνων, Κινέζων και Αράβων επενδυτών- καθυστερεί λόγω προσφυγής ομάδας κατοίκων στη Δικαιοσύνη. Αυτή θα μπορούσε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης κατά ακόμα έξι μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης