Το Facebook βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση για να σταματήσει το πρότζεκτ του κρυπτονομίσματος Libra, ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη, ότι το σχέδιο του Facebook «δεν μπορεί να προχωρήσει» μέχρι να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ανησυχίες.

Το Facebook έχει ήδη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κίνηση και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εκφράστηκαν με σκεπτικισμό ως προς το σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, καμία από τις τράπεζες που αρχικά δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το Libra, δεν ήταν παρούσα όταν το έργο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, αν και το Facebook δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τράπεζες και αναμένει ότι οι τράπεζες θα προσχωρήσουν στον Σύνδεσμο Libra μέχρι να ξεκινήσει το έργο το επόμενο έτος.

Τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου όμως περιλαμβάνουν τις Visa, MasterCard και PayPal.

Αλλά τώρα το Facebook δέχεται πιέσεις για να παύσει αυτό το πρότζεκτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας κατάθεσής του σχετικά με τη νομισματική πολιτική, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκτίμησε επίσης ότι το κρυπτονόμισμα που σχεδιάζει το Facebook προκαλεί “μεγάλες ανησυχίες” σε ό,τι αφορά “την ιδιωτικότητα των προσωπικών πληροφοριών, την προστασία των καταναλωτών και την οικονομική σταθερότητα”.

Επέμεινε επίσης ότι το σχέδιο Libra δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν εξεταστούν πολύ προσεκτικά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Δεδομένου του μεγέθους του Facebook, με τα 2 δισ. χρήστες, το κρυπτονόμισμα αυτό θα μπορούσε να “υιοθετηθεί ευρέως”.

Κατά συνέπεια, αν παρουσιάζονταν προβλήματα με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «πολύ γρήγορα θα διογκώνονταν», ακριβώς λόγω του μεγέθους της πλατφόρμας, εξήγησε.

Πρόσθεσε όμως ότι η εξέταση αυτών των ερωτηματικών που θέτει το κρυπτονόμισμα Libra θα πρέπει να είναι μια διαδικασία «υπομονετική και εξονυχιστική και όχι ένα σπριντ».

Ωστόσο, το Facebook δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο της Fed για την ανάγκη δημόσιας συζήτησης για το θέμα.

«Είμαστε πολύ ευθυγραμμισμένοι με τον Πρόεδρο σχετικά με την ανάγκη για δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Facebook, Elka Looks, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαζί με τα άλλα 27 ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Libra προέβη σε αυτήν την ανακοίνωση τόσο νωρίς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά και να λάβουμε το απαραίτητο feedback».

Όποια και αν είναι τα δημόσια σχόλια του Facebook σχετικά με το έργο, είναι σαφές ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το Libra.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, ένας ανώτερος υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας μίλησε για τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο Mu Changchun, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληρωμών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Caixin ότι το Libra άφησε καλές εντυπώσεις ως παγκόσμιο νόμισμα αλλά επίσης διακινδύνευσε την αναστάτωση της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής και θα μπορούσε να προκαλέσει συναλλαγματικούς κινδύνους στις οικονομίες με ασταθές τοπικό νόμισμα.

Το Facebook δεν είχε ακόμη καταστήσει σαφή τη δέσμευσή του για μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφάνειας και προστασίας δεδομένων, δήλωσε ο Mu.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης