Σημαντικό μέρος της επενδυτικής κοινότητας αναμένει ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσουν τις νομισματικές πολιτικές τους χαλαρές για πολύ καιρό ακόμα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Deutsche Bank για το κλίμα στην αγορά, σε περισσότερους από 600 επαγγελματίες επενδυτές παγκοσμίως, που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 8 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των επενδυτών αναμένει ότι η Fed θα διατηρήσει ήπια νομισματική πολιτική και το 24% εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει να εφαρμόζει την «κατάλληλη» πολιτική, ενώ το 33% προβλέπει ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε σύσφιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προοπτική διατήρησης ήπιας νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται πιο πιθανή. Tο 46% των επενδυτών να εκτιμά ότι η πολιτική της θα παραμείνει πολύ ευνοϊκή, σε σύγκριση με το 26%, που πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική στο μπλοκ του κοινού νομίσματος θα είναι η «κατάλληλη» και το 21% που βλέπει πρόωρη ή υπέρμετρη σύσφιξη.

Αντίθετα, το 45% βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτική, έναντι ποσοστού 20% που προβλέπει «κατάλληλη» πολιτική και 20% που αναμένει ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή στάση της.

Άλλωστε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας σε δηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας» όσον αφορά τον πληθωρισμό και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, την Κυριακή έδωσε ένα πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της, λέγοντας ότι η τράπεζα «θα πρέπει να δράσει», προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης