Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε σήμερα η Federal Reserve, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της έως το 2023 παρά τις βελτίωση των προοπτικών και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, όπως αναμενόταν, διατήρησε επίσης τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού σταθερά, κοντά στο μηδέν, ενώ ανέφερε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο οποίο πλαίσιο του οποίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει ομόλογα ύψους τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που άλλαξε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι το πώς βλέπει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα την πορεία της οικονομίας.

«Μετά τη επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, πρόσφατα ενισχύθηκαν ορισμένοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, αν και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται κάτω από το 2%», αναφέρει η FOMC στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed στις τριμηνιαίες προβλέψεις της εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5% το τρέχον έτος, πριν επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% για το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2022 και περαιτέρω στο 2,2% το 2023, πριν διαμορφωθεί στο 2,3% σε μακροπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, τα μέλη της επιτροπής προβλέπουν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 4,5% από το τρέχον επίπεδο του 6,2%. Τον Δεκέμβριο η FOMC προέβλε διαμόρφωση του ποσοστού της ανεργίας στο 5%.

Αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, οι προβλέψεις της Fed για τον δομικό πληθωρισμό το τρέχον έτος αναθεωρήθηκαν ανοδικά, με την επιτροπή να αναμένει αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,2%.

Παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την άνοδο του πληθωρισμού, η Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφορά της θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023.

Ωστόσο, στη τρέχουσα συνεδρίαση ήταν περισσότερα τα μέλη της επιτροπής που ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης