Σχετικά μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις 10 κορυφαίες αγορές καταγράφει η τελευταία έκδοση του Δείκτη ελκυστικότητας της ΕΥ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Renewable energy country attractiveness index – RECAI, καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των 40 κορυφαίων αγορών του Δείκτη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί στην όγδοη θέση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit. Την ίδια στιγμή η κατάταξη της Ελλάδας στον δείκτη ΑΠΕ βελτιώθηκε κατά έξι θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα μ ετη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, κατά την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, και την 40η, στην οποία είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει ότι η χώρα μας μετακινείται προς μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία ως προς την τιμολόγηση των ΑΠΕ, καθώς προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,6GW, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου για 18% συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά έξι θέσεις αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, ενόψει της δέσμευσής μας να φθάσουμε στον στόχο της συμμετοχής 18% ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020. Η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της χώρας στις ΑΠΕ αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για αναπτυξιακούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Για να βελτιώσει περαιτέρω την ελκυστικότητά της η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης