Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δομικός δείκτης καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, διατηρήθηκε σταθερός στο 0,9%

Η ενέργεια εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Ιούλιο (14,1% σε σύγκριση με 12,6% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,6% σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο), υπηρεσίες (0,9% σε σύγκριση με 0,7% τον Ιούνιο) και βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,7% σε σύγκριση με 1,2% τον Ιούνιο).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε, τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί «σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο».

Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται πριν υποχωρήσει το επόμενο έτος, σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ωστόσο οι προοπτικές του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης