Στο 2,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ  το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα προκαταρκτικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά και άλλων χωρών επομένως, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στην ζώνη του ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2022, μετά από +4,3% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία είναι διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Σουηδία (+0,7%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (+0,5%), την Πορτογαλία και τη Λιθουανία (και οι δύο +0,4%). Μείωση καταγράφηκε στη Λετονία (-1,7%) καθώς και στην Αυστρία και το Βέλγιο (και τα δύο -0,1%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Λετονία (-0,4%)
Η επόμενη ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης