Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες που σημείωναν σήμερα, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι των επενδυτών για μία περαιτέρω και σοβαρότερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ οι νέες εκδόσεις ομολόγων από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στήριξαν τις αποδόσεις.

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον δύο βάσεων στο Ιράν νωρίς σήμερα, σε αντίποινα για το χτύπημα αμερικανικού drone που σκότωσε κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό διοικητή την περασμένη εβδομάδα και αύξησε του φόβους για έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρηματιστήρια και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν, με αυτή του 10ετούς τίτλους να σημειώνει πτώση περίπου 4 μονάδων βάσης πριν ανακάμψει στη συνέχεια, ενώ η τιμή του χρυσού αυξήθηκε.

Οι καθοδικές κινήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν περιορισμένες και οι επενδυτές σε όλες τις αγορές σταμάτησαν τις αρχικές αγορές στοιχείων ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, καθώς μειώθηκαν οι άμεσοι φόβοι μίας πιο σημαντικής επιδείνωσης της έντασης στη σχέση Ιράν-ΗΠΑ.

«Η προσφορά θα επικρατήσει της γεωπολιτικής με τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν να μην προκαλούν μία περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές «παραμένουν διατεθειμένοι να επενδύσουν χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία αναμένεται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων, ενώ η Γαλλία θα βγει την Πέμπτη στην αγορά, σημείωσε η Mizuho. Η Πορτογαλία πρόκειται να αντλήσει 4 δισ. ευρώ με την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου σήμερα, έχοντας δεχθεί προσφορές πάνω από 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με e-mail της επικεφαλής αναδόχου εταιρείας της έκδοσης, που είναι σε γνώση του Reuters.

H Ιρλανδία ξεκίνησε σήμερα την κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου, που λήγει το 2035, από την οποία μπορεί να αντλήσει περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή.

Οι προσφορές για την έκδοση αυτή έχουν υπερβεί τα 17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επικεφαλής διαχειριστή της. Είχε προηγηθεί η Σλοβενία που άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο χθες. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ήταν αμετάβλητη σήμερα στο -0,284%, έχοντας μειωθεί αρχικά έως το -0,299%.

Τα επίσημα στοιχεία για την Ευρωζώνη, που ανακοινώθηκαν σήμερα, έδειξαν βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, το οποίο ενισχύθηκε από την αισιοδοξία στην Ιταλία και την Ισπανία. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη βελτιώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, πολλές από τις οποίες παραμένουν αρνητικές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης