Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό και η αύξηση της ζήτησης οδήγησαν σε «έκρηξη» στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών.

Όταν ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν ταχύτατα, οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μείνουν σπίτι, υποχρεώνοντας μεγάλο μέρος του τομέα υπηρεσιών να κλείσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μετά από την έναρξη των εμβολιασμών, επιτράπηκε η άρση κάποιων περιορισμών στις επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών, οι οποίες είχαν ήδη προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες λειτουργίας.

Αυτό οδήγησε σε άνοδο του σύνθετου δείκτη της IHS Markit στις 59,2 από τις 57,1 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 58,8 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί εδώ και 15 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν αύξηση της ζήτησης, με την ανάκαμψη να γίνεται όλο και περισσότερο ευρεία και να εξαπλώνεται από τη μεταποίηση σε περισσότερους τομείς υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές» ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 58 μονάδες από τις 55,2 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, και υψηλότερα των εκτιμήσεων για 57,8 μονάδες.

Υποδηλώνοντας ότι η δυναμική θα συνεχιστεί, ο νέος επιχειρηματικός δείκτης σημείωσε άνοδο σε υψηλό 14 ετών, στις 57,7 μονάδες από τις 56,6 μονάδες.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 63,1% έναντι εκτιμήσεων για πτώση στο 62,1%.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή διαμορφώθηκε υψηλότερα στις 62,4 μονάδες από τις 62,2 μονάδες.

Επίσης ο δείκτης τιμών εισαγωγής στη μεταποίηση σημείωσε άνοδο στις 88 από τις 87,1 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της έρευνας, από τον Ιούνιο του 1997.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης