Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επέκτειναν τη δραστηριότητά τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό αναζωογόνησε τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών.

Ωστόσο η άνοδος αυτή της ανάπτυξης έχει έρθει με κόστος καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των στρεβλώσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της IHS Markit σημείωσε άνοδο στις 59,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 57,1 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 59,2 μονάδες.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης ανέβασε ταχύτητα τον Ιούνιο, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επίσης αυξηθεί» ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην ήπειρο σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει το εκ νέου άνοιγμα του τομέα υπηρεσιών, με τον ΡΜΙ να εκτοξεύεται στις 58,3 από τις 55,2 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 58 μονάδες, και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης