Μικρότερη από ό,τι αρχικώς αναμενόταν ήταν η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, παραμένει ωστόσο η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1995.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, δήλωσε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερο κατά 11,8% στο τρίμηνο έναντι των τριών προηγούμενων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 14,7% έναντι εκτιμήσεων για 15%.

Η μείωση της οικονομικής παραγωγής είναι μεγαλύτερη από το 9,1% που κατέγραψαν οι ΗΠΑ στην ίδια περίοδο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν πιο αυστηροί και διήρκεσαν περισσότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τις διαφορές στην αντιμετώπιση του ιού και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών, με τη Φινλανδία να συρρικνώνεται 4,5% στο β΄ τρίμηνο και την Ισπανία κατά 18,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία της Eurostat εμφάνισαν επίσης ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες και ήταν 17% χαμηλότερες από ό,τι στο α΄ τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης