Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναπτύχθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2013 στην αρχή του έτους, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία και η επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα επεκτάθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit. Οι πρόδρομοι δείκτες της έρευνας δείχνουν, επίσης, ότι δεν αναμένεται σύντομα μία ανάκαμψη.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται ότι αποτυπώνει καλά τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, υποχώρησε στις 51 μονάδες τον Ιανουάριο από 51,1 τον Δεκέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και υψηλότερος από τον προκαταρκτικό δείκτη (50,7 μονάδες), είναι οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν, υπό το βάρος της μεγαλύτερης πτώση της κατανάλωσης στη Γερμανία τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας την εικόνα μίας επιβραδυνόμενης οικονομίας στο τέλος του 2018.

Τα στοιχεία του PMI για τη Γερμανία έδειξαν ότι η δραστηριότητα, αν και αυξήθηκε, ήταν αδύναμη. Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γαλλίας μειώθηκε στις 48,2 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στις 51,2 μονάδες, αλλά η επίδοση αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2014. Οριακή ήταν η αύξηση της δραστηριότητας του μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία αντίστοιχης έρευνας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI υποδηλώνουν μία οριακή αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερη από το 0,4% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης