Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα, αναδεικνύοντας μια πρόκληση για τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας που μπορεί να αισθάνονται άνετα με τις υψηλότερες τιμές για την ώρα, αλλά ίσως αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τους εξοργισμένους καταναλωτές.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% τον Μάιο από το 1,6% του Απριλίου, κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 και υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάιος είναι απίθανο να αποτελέσει την κορυφή ωστόσο. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο 2,5% στα τέλη του έτους καθώς η ανάκαμψη από την διπλή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ενέτειναν τις πιέσεις των τιμών.

Η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι πιο συντηρητικοί φορείς χάραξης πολιτικής.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τις τιμές θα εξασθενίσουν στις αρχές του επομένου έτους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αύξηση των μισθών, παραμένει αναιμική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές επίσης καλύπτουν τις υποκείμενες αδύναμες τάσεις και ο πληθωρισμός για υπηρεσίες και διαρκή αγαθά παραμένει χαμηλός.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές για τρόφιμα και ενέργεια, ανέκαμψε στο 0,9% από το 0,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης