Κατέρρευσε τον Απρίλιο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στα ευρωπαϊκά κράτη και των δρακόντειων μέτρων που αναγκάστηκαν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις για την ανάσχεση της κρίσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη έχασε 27,2 μονάδες και υποχώρησε στις 67,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την Ε.Ε. έχασε 28,8 μονάδες στις 65,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από το 1985, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του Μαρτίου.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν πτώση του δείκτη κατά 10,1 μονάδες στις 99,3 τον Απρίλιο.

Οι δείκτες είναι πλέον πολύ χαμηλότερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους κοντά στο 100 και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης τον Μάρτιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης για τις προσδοκίες στην απασχόληση κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία στις 63,7 μονάδες στην Ευρωζώνη και 31,2 μονάδες στην Ε.Ε.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχασε 11,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στο -22,7 τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 11,6 μονάδες στο -22. Η ιστορική πτώση του δείκτη οδηγήθηκε από την κατάρρευση των προσδοκιών των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση, αλλά και για τα οικονομικά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης