H δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε ελαφρά τον Αύγουστο, αλλά η ανησυχία για μία μεγαλύτερη ένταση του εμπορικού πολέμου επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Η εταιρεία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα στοιχεία του Αυγούστου βασίζονται σε πολύ μικρότερο δείγμα, ιδιαίτερα από τις μεταποιητικές εταιρείες, από τις οποίες το δείγμα ήταν περίπου το μισό από το κανονικό για ορισμένες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να αξιολογείτε πάντα τα στοιχεία του Αυγούστου με κάποια προσοχή για την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα σε μεγάλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα εργοστάσια κλείνουν για μεγάλο διάστημα. Αυτό ισχύει λιγότερο για τη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Ιούλιο, λίγο κάτω από τις 54,5 μονάδες που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή – που μετρά την αισιοδοξία – υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών και συγκεκριμένα στις 61,3 από τις 63,1 μονάδες , δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν ελπίζουν σε μία επιτάχυνση των εργασιών τους σύντομα. «Έχουμε ένα μείγμα ασθενέστερης αύξησης παραγγελιών, αυξημένων ανησυχιών για το πολιτικό περιβάλλον και τους εμπορικούς πολέμους, ακόμα και ανησυχίες για την επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις εξελίξεις», είπε ο Γουίλιαμσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης θα τα κουτσοκαταφέρει φέτος και το επόμενο έτος, με μία σταθερή αλλά χαμηλότερη από το 2017 ανάπτυξη. Ο Γουίλιαμσον σημείωσε ότι τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο τρέχον τρίμηνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτό της έρευνας του Reuters.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες από 54,2 μονάδες τον Ιούλιο, αλλά κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του τέλους του 2017. Ο PMI για τη μεταποίηση μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο 21 μηνών και συγκεκριμένα στις 54,6 μονάδες από 55,1 τον Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης