Ευρωζώνη: Ανάπτυξη-ρεκόρ για τη μεταποίηση τον Ιούνιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 11:51
Ευρωζώνη: Ανάπτυξη-ρεκόρ για τη μεταποίηση τον Ιούνιο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα, η οποία έδειξε επίσης ότι τα εργοστάσια αντιμετώπισαν την υψηλότερη αύξηση στο κόστος πρώτων υλών εδώ και δύο δεκαετίες.

Η πανδημία υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να κλείσουν μεγάλο μέρος του κλάδου υπηρεσιών, πλήττοντας την οικονομία, αλλά τα εργοστάσια έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά και η άρση κάποιων περιορισμών έχει ενισχύσει τη ζήτηση.

Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της iHS Markit σημείωσε άνοδο στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 63,1 μονάδες τον Μάιο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 63,1 μονάδες, και αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 1997, όταν και άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή σημείωσε άνοδο στις 62,6 μονάδες από τις 62,2 μονάδες τον Μάιο.

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συνέχισε να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και των αλυσίδων εφοδιασμού που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών σημείωσε άνοδο στις 88,5 από τις 87,1 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 11:51