Οριακές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας ωστόσο την εβδομάδα με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 6% -η μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τριών μηνών- στον απόηχο των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία που πυροδότησαν ανησυχίες σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην αγορά του πετρελαίου.

Παρότι η Σαουδική Αραβία, που σήμερα επέτρεψε σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τις επιθέσεις -για τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Ριάντ κατηγόρησαν το Ιράν- διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή θα επανέλθει πλήρως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, στην αγορά εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους φόβους αυτούς εντείνουν οι αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία προχωρά σε εισαγωγές σημαντικής ποσότητας αργού από τους γείτονές της, καθώς «παλεύει» να ανταποκριθεί στις εξαγωγικές υποχρεώσεις της και να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά.

Κι αυτό γιατί η εξέλιξη αυτή εγείρει το ερώτημα εάν η χώρα, που θεωρείται η κύρια πηγή πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας της αγοράς παγκοσμίως, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια νέα αρνητική εξέλιξη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate, που λήγει σήμερα, υποχώρησε οριακά κατά 0,07% και έκλεισε στα 58,09 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο το συμβόλαιο κατέγραψε κέρδη 5,9%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Αντίθετα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 0,2% και έκλεισε στα 58,09 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά στο αργό τύπου Brent, το συμβόλαιο Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 12 σεντς σήμερα και έκλεισε στα 64,28 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,2%, με τα εβδομαδιαία κέρδη του όμως να ανέρχονται στο 6,7%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης