Κατά 9% αυξήθηκε η μέση τιμή των βασικών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αύξηση η οποία είναι όμως από τις μικρότερες, που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Την ίδια στιγμή, η απότομη αύξηση των τιμών συνεχίζεται στην ΕΕ, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στα δημητριακά  κατά 52%, τα αυγά κατά 49% και το γάλα κατά 42%, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και σε λιπαντικά, ζωοτροφές και ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς δημητριακών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά συντέλεσαν στην απότομη αύξηση τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή της ΕΕ των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε απότομα κατά 30% για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων.
Αυτό αντιπροσώπευε μια περαιτέρω επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών (+25% μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2022). Ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις σημειώθηκαν για τα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) για την ΕΕ συνολικά αυξήθηκε κατά 35% για το ίδιο «καλάθι» εισροών, με παρόμοιο ρυθμό αύξησης μεταξύ του 2ου τριμήνου 2021 και του 2ου τριμήνου 2022 (+36%).

Μέσα σε αυτό το καλάθι, υπήρξαν κάποιες σημαντικές αυξήσεις τιμών. Η μέση τιμή στην ΕΕ των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους διπλασιάστηκε (+101%), με απότομες αυξήσεις επίσης για την ενέργεια και τα λιπαντικά (+60%) και για τις ζωοτροφές (+35%).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης